Source: Iranintl
Dec 19, 2022
کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حالی پس از یک سفر یکروزه، تهران را ترک کردهاند که نتیجه این سفر مشخص نیست. همزمان کمال خرازی مشاور خامنهای گفت ایران اکنون ۱۹ هزار سانتریفیوژ در چرخش دارد و به توانایی تولید بمب اتم رسیده اما قصد آن را ندارد.
سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد هیات آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ریاست ماسیمو آپارو، معاون پادمانی رافائل گروسی مدیرکل آژانس، بامداد روز دوشنبه بعد از سفر یکروزه، تهران را به مقصد وین ترک کرد.
بر اساس این گزارش، آپارو، در این سفر با محمد اسلامی، معاون ابراهیم رئیسی و رییس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و «علاوه بر موضوعات پادمانی، در زمینه همکاریها و برنامههای مشترک آتی» گفتوگو کرد.
همچنین او در طول این سفر با معاون بینالملل، حقوقی و مجلس وزارت خارجه و مدیر کل خلع سلاح و امنیت بینالملل وزارت خارجه جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
خبرگزاری رویترز نوشت که مشخص نیست آیا در این سفر مسائل موجود در پرونده تحقیقات درباره ذرات اورانیوم یافتشده در سایتهای اعلام نشده ایران، رسیدگی شده است یا نه.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها از عدم همکاری جمهوری اسلامی در این پرونده انتقاد کرده و این پرونده اکنون به مانعی بزرگ در پیشرفت مذاکرات اتمی ایران با قدرتهای جهانی تبدیل شده است.این در حالی است که خرازی روز دوشنبه در مجمع گفتوگوهای تهران گفت: «ما از نظر اعتقادی تولید بمب را حرام میدانیم و از نظر راهبردی نیز بر این موضوع تاکید داریم که تولید بمب راهگشا نیست، چرا که اگر ایران به سمت تولید سلاح هستهای برود طبیعتا کشورهای دیگر در منطقه نیز در یک مسابقه تسلیحاتی قرار میگیرند.»
ادعای ایران برای نداشتن قصد تولید بمب اتم در حالی است که قدرتهای غربی میگویند فعالیتهای هستهای ایران از جمله غنیسازی اورانیوم در سطح کنونی برای یک برنامه غیرنظامی توجیهناپذیر است.
با این حال رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی با این ادعا که حکومت ایران «سلاح هستهای را الزاما مولفه امنیت» نمیداند، ادامه داد: «داشتن فناوری هستهای بازدارنده و نشاندهنده توانایی ماست.»
او همچنین بار دیگر مواضع پیشین جمهوری اسلامی را تکرار کرد که این کشور «آمادگی بازگشت به تعهدات برجامی را دارد.»در حالی که هیاتی از کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل مسائل باقیمانده میان ایران و آژانس به تهران سفر کرده بودند، خرازی گفت: «مشکلات بسیاری تاکنون حل شده و فقط موضوع پادمانی مانده و امیدواریم در سفر کارشناسان این موضوعات حل شود.»
خرازی که پیشتر وزیر خارجه جمهوری اسلامی بوده و اکنون مشاور علی خامنهای است، در تیرماه نیز گفته بود ایران تواناییهای فنی ساخت بمب هستهای را دارد ولی قصد انجام آن را ندارد.
او در گفتوگو با شبکه قطری الجزیره اضافه کرد: «تنها در چند روز سطح غنیسازی اورانیوم را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد رساندیم و به سادگی میتوان آن را به ۹۰ درصد رساند.»
این اظهارات مشاور خامنهای در حالی بود که قبل از آن، محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مصاحبه با همین شبکه، احتمال غنیسازی در سطح ساخت بمب را رد نکرده و گفته بود تصمیمگیری برای غنیسازی ۹۰ درصدی اورانیوم به نظر «مقامهای مربوطه» وابسته است.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی فرماندهی همه نیروهای مسلح و نظامی این کشور را برعهده دارد و تصمیمگیرنده نهایی در زمینه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی نیز اوست.
در حالی که مذاکرات احیای برجام چندین ماه است متوقف شده، جمهوری اسلامی به فعالیتهای خود در زمینه غنیسازی اورانیوم شدت بخشیده است.پیشتر رسانههای اسرائیلی به نقل از مقامهای این کشور گزارش دادهاند که با وجود تلاشهای اتحادیه اروپا برای نهایی شدن مذاکرات وین، بعید است مقامهای جمهوری اسلامی با توافق برای احیای برجام موافقت کنند.
یک مقام اسرائیلی به هاآرتص گفت: «مقامهای جمهوری اسلامی نمیخواهند این متن توافق را بپذیرند و برای پذیرش هر چیزی که پیشرفت قابل توجهی نسبت به توافق هستهای اولیه نداشته باشد، مبارزه خواهند کرد.»
همچنین رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، با اشاره به سرکوب خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی و همچنین حمایت تسلیحاتی حکومت ایران از روسیه، اعلام کرد که رهبران جمهوری اسلامی خود را در یک «چرخه معیوب» حبس کردهاند.
به گفته مالی، تمرکز مقامهای آمریکایی اکنون بر موضوع سرکوب خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی و همچنین حمایت تهران از مسکو در تهاجم روسیه علیه اوکراین است.